2010. március 28., vasárnap

EL SALVADOR

Hát igen, El Salvadorban voltam. Első utam Közép- Amerikába... Nagyon örülök, hogy eljutottam, mert nagyon érdekes látni egy latin országot. Amikor megláttam az utcákat, az embereket, azt mondtam, olyan mint a filmekben. És tényleg olyan...
San Salvador egy nagyváros minden olyan dologgal, mint a nagyvárosok, Mc Donald's, KFC, Scotiabank..mint Kanadában....
Nyár volt, trópikus ország, mindennel, ami vele jár, vagyis 2 évszak van, az esős és a száraz ...orchideák és egyéb trópikus nővények a kertekben, és az utcákon, ami nagyon érdekes, mert nálunk csak cserépben lehet kapni ezeket. Állatok? Kóbor kutyák minden mennyiségben, macskákat kevésbé láttam. Nem igazn sok háziállat van, néhány sovány tehenet lehet látni. Viszont van gekko, és skorpio...wow....a fényképekről majd láthatjátok .....És mivel nincs tél, nincs fűtés sem, és nem igazán tpasztalhatunk tulságosan meleg vizet. A vízről beszélve, a szegénység nagyon nagy, a vizet pénzzért veszik a falvakban.

Az emberek viszont fantasztikusak. Nagyon barátságosak, és segitőkészek, és tényleg azok adnak általában a legtöbbet, akiknek maguknak sincsen.

És hát az sem utolsó dolog, hogy lábamat mosta a Csendes óceán. Nagyon sós!
Rengeteg érdekes tengeri herkentyűt láttunk, amit persze megesznek!
Nagyon nagyon jó volt, bármikor visszamennék, és maradnék is egy darabig, a nehézségek ellenére.

A fényképeket az albumomban láthatjátok. Sok templomos képet fodtok látni, mert névadónk, Arc. Oscar Romero érsek meggyilkolásának 3o dik évfordulojára mentünk, és persze megnéztük azokat a helyeket, és beszéltünk azokkal az emberekkel, akik ismerték, és kapcsolatban álltak vele.

2010. március 11., csütörtök

Guelph - EL SALVADOR

A mult hétvégén a közösségbe tartozó volt lakóknak szerveztem egy kikapcsolódást nem messze, Guelpben, ott ahol tavaly is... nem volt olyan jó mint tavaly, mert hát az élet ilyen, sok problémája adódik az életben mindenkinek, és ez rányomta a bélyegét az egész kirándulásra.

Az a lényeg, hogy túl vagyunk rajta, és az újabb kirándulásra koncentrálhatok...EL SALVADOR!

Na még ez lesz érdekes kedden megyek. El Salvador közép- amerikai ország, spanyol a hivatalos nyelv. Kis ország a Csendes óceán partján. Nem nagy a gazdagság, de nem is azért megyünk többen a közösségből, hanem mert névadónk halálának 3o .-ig évfordulójára rendezett országos ünnepségre megyünk, azon kívül, mindenféle nevezetességeket nézünk meg. majd fotózok sokat.

Puszilok minden barátot, aki a névnapomra felköszöntött, nagyon aranyosak vagytok, hogy nem felejtetek el.

2010. március 4., csütörtök

Fogda

Nahát ide is eljutottam.....de nem mint fogvatartott, hanem mint munkahelyi visit.....az NGO-k szerveztek egy látogatást a Torontoi fogdára, és így mi, én is eljutottam. Jó volt látni, és hát múltamból kifolyólag össehasonlítani a Kiskunhalasi fogdát a Torontoi fogdával.....HA-HA
Nem annyira nem is gáz a különbség mint amennyire lehetne.....az a helyzet, hogy mi Magyarországon nagyon is jól állunk. Az ellátás, a rendszer, minden nagyon hasonló az otthonihoz...az őrök azonban nem hivatásosok, hanem szerződéssel kis gyorstalpalóval alkalmazott pasik...vagyis nem állami alkalmazottak, mint nálunk....HA-HA ...pénz megtakarítás.....a 14o fogvatartottra csak 8 officer van, és a 1oo szerződéses őr 24 órában. A feltételek jók, az elhelyezés, ellátás nem rossz.....na még egy bökkenő.......6 szárny van....külön 2 családi, 2 női, és 2 férfi...wow...igen, gyerekek, és nők is a fogdán...túltartózkodó családok a fogdán!!! WOW......na hát ez megdöbbentő.....a human rights?????
Zárva tartani a gyerekeket.....hát ez az amivel mi kezdtük Magyarországon, hogy ezt megszüntettük.....hát igen....
Na persze fényképezni nem tudtam, csak a kijáratot.....